2012. október 13., szombat

Vajon vaj e a vaj, vagy csak "vaj" ?
A Wikipédia szerint :

A vaj emlős állatok tejéből készült, emberi táplálkozásra szolgáló zsiradék. Tejszínből vagy tejfölből készítik, ami eredetileg az aludttej készítésekor gyűlik össze annak felszínén. A vajkészítés eljárása során köpüléssel választják el a tejzsírt az úgynevezett írótól. A vaj szobahőmérsékleten szilárd, de nagyon puha, csontfehér anyag.

Tegnap délelőtt vásároltam ezt a vajat. (Nem tűnt fel, hogy a teavaj tulajdonképpen vajkészítmény, ezt csak most láttam meg a fényképen.) Felirata szerint egyébként édestejszínből készült és mást nem tartalmaz(?)

Ismét a Wikipédia:

Teavajnak nevezzük a legalább 80% zsírtartalmú vajat (ennek különleges minőségű változata a márkázott vaj). A szendvicsvaj legalább 70% (a Magyar Élelmiszerkönyv szerint legalább 68%) zsírtartalmú [1]. A különböző vajkrémek általában 40% körüli arányban tartalmaznak tejzsírt, és sok más ízesítő- illetve adalékanyag is megtalálható bennük.

Közbevetőleg megjegyzem, hogy nálam a vaj rendes helye a hűtőgép tetején van, ebben a kerámia vajtartóban:


Normális körülmények között a Spar sajátmárkás Budget vaját használom, van, hogy 4-5 napig kitart egy vaj és semmi sem történik vele ebben a tartóban.


Nos, a tegnapi Tolle "vajat" is ekként kezeltem, hogy ma reggel kenhető legyen, kitettem a vajtartóba.

Ez lett belőle!Szerintetek vaj e a vaj, vagy csak "vaj"? és ha csak "vaj", akkor vajon miből készült?

(Nemsokára jövök kézimunkával is ám!)
3 megjegyzés:

 1. A Tolle sajtok is rossz ízűek, nem is csodálkoztam ezután, hogy ilyen a vaj. Tényleg résen kell lenni, hogy mit veszünk meg.
  A Spar vajat ezután bátran megmerem venni ;-)

  VálaszTörlés
 2. Igen, én sem szeretem a Tolle készítményeket, de amikor vásároltam a vajat nem is néztem, hogy kinek a készítménye, mert hát kellett, nem volt itthon. Na ezután csak és kizárólag a Buget vajat veszem. Bátran ajánlom mindenkinek, azért mert olcsó(bb), még nem rossz. Egyébként több helyen olvastam mostanában a vajakról tesztet - internet,Stahl-magazin - és mindenhol nagyon jó helyezést ért el. A Tolle meg elfelejtve, mert még a tejük is ihatatlan.

  VálaszTörlés
 3. A Budge vajat is a Tolle gyártja. :D

  VálaszTörlés