2012. június 18., hétfő

Válasz

Az előző bejegyzésemre kaptam választ Beátától, de mivel én nagyon szeretem a magyar (nem magyaros!) mintákat, így úgy vélem, hogy a gondolataim megérnek egy bejegyzést.

Sajnos a fotó hibája, hogy ilyennek tünik. Egyébként a bordós szín nem tetszett annyira, most ez a paprikapiros nagyon tetszik, szerintem így lesz jó.

Nekem is az a véleményem, hogy a világ bármelyik mintájával felveszi a versenyt, csak az a baj, hogy senki nem foglalkozik ezzel komolyan. Mármint a tervezéssel és a reklámozásával.
Nagyon szép dolgok vannak - látom a neten, a blogokban, biztos tudod, hogy kikre gondolok, most nem irok neveket, mert nem ez a lényeg -,de ennél többet érdemelne a mi mintakincsünk. Megérdemelné, hogy akár könyvben is ki legyen adva újból, kicsit modernizálva, kicsit korszerűsítve.
 Annak idején, úgy 2008-2009. táján, amikor egy újságosnál megláttam a Keresztszemes Magazint, annyira örültem neki! (Addig én nem ismertem ezt az újságot.) Ugyan nem az én stílusom volt az a minta-féle, amit ők csináltak, de minden újságban volt valami a régi mintakincsből, és ez nagyon tetszett nekem! Sokat meg is csináltam belőle, ajándék gyanánt, fotó akkor még nem készült. Azóta látjuk, hogy mivé lett a KM. No comment.

Aztán nem olyan régen találkoztam a Facebook-on egy mintakönyvvel, aminek nagyon örültem, mert hittem, hogy végre-végre valaki, aki mer vállalkozni az újra, és talán áttörjük a falat, és végre lesz korszerű, magyar mintagyüjtemény (a beharangozás szerint ez lett volna). Megint csak azt tudom írni, hogy no comment, nekem iszonyú nagy csalódás volt ez a könyv. Egyetlen egy értéke van számomra, ez a színvonalas nyomdai munka.

És akkor azért szeretném kiemelni, hogy nagyon nagyra értékelem Mankát, amiért felkarolta ezt az ügyet, és időröl időre lehetőséget ad nekünk - azoknak, akik szeretik a magyar mintát -, hogy kihímezhessük egy-egy mintáját.

Tudom, hogy manapság nagyon nehéz helyzetben van mindenki - könyvkiadók, ujságok, tervezők, hímzők és minden magyar -, de én még mindig hiszek abban, hogy a mi mintakincsünk egyszer közkézen fog forogni és gyönyörűséges munkák fognak születni. Talán kicsit patetikus ez, de én hiszem, hogy nem tehet tönkre mindent a mai gazdasági helyzet, mindig lesznek "túlélők".

Ps: Sejtettem, tudtam, hogy fel fogom zavarni az állóvizet, kérek mindenkit, aki email-ben irt, hogy nyugodtan szóljon itt hozzá, nem moderálok. Mindenki véleményére kiváncsi vagyok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése